Izšla je ALUO KUHNA, publikacija seminarja z Oliverjem Vodebom
Kako Akademija diha s hrano?
Kaj, če učilnica postane pop-up jedilnica?
Ko se dva spreta … kuhata.
Recept za Makaški sendvič, Matejevo trpljenje in veliko več …
Konec junija je izšla je publikacija z naslovom ALUO KUHNA, rezultat umetniškega raziskovanja in eksperimentalnega pedagoškega procesa, ki je v zimskem semestru študijskega leta 2024/25, med 15. novembrom 2024 in 15. februarjem 2025, potekal v okviru izrednega seminarja Hrana, umetnost in dizajn: kritične družbene prakse z užitkom. Seminar je bil namenjen vsem študentkam in študentom ter zaposlenim UL ALUO, dobrodošli pa so bili tudi predstavniki širše javnosti. Vodil ga je dr. Oliver Vodeb (RMIT University, Melbourne, Avstralija).
ALUO KUHNA razvija institucionalno kritiko Akademije z uporabo postdisciplinarnega znanja s področij oblikovanja in umetnosti. S hrano kot medijem najprej reflektira obstoječe stanje, nato pa ustvarja spekulativne recepte za oblikovanje novih in drugačnih razmerij med študenti_kami, pedagoško-raziskovalnimi ter tehnično-administrativnimi delavci_kami, pri tem pa z enim očesom gleda tudi v širni svet. Kaj je ALUO – in kaj bi ALUO lahko bila?
Publikacija predstavlja prvi del projekta, ki se izvaja s podporo UL ALUO kot del njenih prizadevanj za spodbujanje trajnostnih, interdisciplinarnih raziskovalnih praks v umetnosti in oblikovanju.
E-izdaja je prosto dostopna na spletni strani UL ALUO.

Oliver Vodeb se zahvaljuje: prof. Alenu Ožboltu za iniciativo in trud, ki sta omogočila čezcelinsko sodelovanje UL ALUO in RMIT University, vsej podporni ekipi na UL ALUO ter še posebej Mateju, Maji, Gaji in Petri.